måndag 26 november 2007

SSU Vänersborg

Idag var första gången jag besökte Vänersborgs medlemsmöte och det var riktigt skoj! Det är en klubb med riktigt stor potential. Och vi diskuterade allt mellan himmel och jord. Allt från stadens kommunpolitik, kommande aktiviteter till brevbärares självmordsstatistik. En salig blandning alltså.

Theodor som nyss är hemkommen från sin resa i Kina där han arbetat med mänskliga rättigheter berättade om hur han såg på landet och hans intryck från resan. Det var väldigt intressant att få lyssna till hur befolkningen där hade beskrivit sin syn på Kina som diktatur och att de såg det nästan som en omöjlighet att få ett demokratiskt samhälle. Sin tid i Kina spenderade han i Peking där förberedelserna är i fullgång inför kommande OS.

För mig är det en omöjlighet att tänka Sverige som en diktatur och utan yttrande- och pressfrihet. Och om människorna i Kina börjar acceptera ett förtryck är det vår skyldighet att agera. Enligt Amnesty Internationals årsrapport 2005 var Kina det land i världen som avrättade flest människor. Under 2005 så avrättades 3000 människor och 6000 dömdes till döden. Siffror som enligt Amnesty inte stämmer, det riktiga siffrorna uppskattas vara närmare 10 000.

I Sverige är yttrande- och pressfrihet en självklarhet. Yttrandefrihet omfattar rätt att yttra sig muntligt samt rätten till att föra fram åsikter i radio, tv och liknande medier, utan censur eller bestraffning. I Europakonventionen om mänskliga rättigheter beskrivs det som "Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser." En liknande text finns också i FN:s universella deklaration om de mänskliga rättigheterna. Yttrandefrihet regleras ofta i ländernas grundlagar.

I Kina finns inte de rättigheterna. De kinesiska myndigheterna är världsledande i censur och förtyck av yttrande- och pressfriheten. Många av landets medier är privatägda men har ändå väldigt lite handlingsutrymme.

Det är vårt ansvar som största förespråkare för demokrati att agera mot dessa typer av förtryck.

5 kommentarer:

M.H.A sa...

Tja Stina! Tack för senast, och du, akta dig för fåglar ;)Kram Mohamed

Stina Karlsson sa...

Hej Mohamed! Jag ska de upp för fåglarna, de är förfärliga här i Trollhättan som du vet. Tack för senast samt helgen då du tog väl hand om våra SSU:are på konferensen. Amanda har verkligen blivit intresserad av väst Sahara och vill jobba vidare med det.

Anonym sa...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Jakob Tilhon sa...

Vad är det här? Varför har du inte länkat till mig från din blogg!?

Anonym sa...

mycket intiresno, tack